Sådan forbedrer du velfærden og ydelsen i stalden

Effektiv fordeling af foderet døgnet rundt, øget dyrevelfærd, højere ydelse samt mange sparede arbejdstimer. Det er nogle af fordelene ved hhv. kobørster og en automatisk foderindskubber med kamera, ifølge Jørgen Philipsen, specialist i kvæg hos P. Lindberg, der sælger udstyr til landbruget og folk på landet. Han lægger ud med at fokusere på foderindskubberen.

– Den fordeler foderet jævnt på foderbordet og sørger for, at ikke kun de stærke dyr, men også de svagere køer har friskt foder til rådighed døgnet rundt. På den måde udjævnes hierarkiet, hvilket reducerer stress og konflikter mellem dyrene og øger velværet og den potentielle ydelse i besætningen. Og så sparer man cirka en måneds arbejde om året med at skulle skubbe foder ind. Det er en træls evighedsopgave, forklarer Jørgen Philipsen.

Spalte 1 + img

Gør foderet lækkert
Han ved, hvad han taler om. Som ung arbejdede han i en bindestald og havde den tvivlsomme fornøjelse af at fordele foderet til dyr på begge sider af den centralt placerede fodergang. 

- Det var et tungt arbejde, som en automatisk foderindskubber klarer langt bedre. Den kan køre i døgndrift og ripper hele tiden op i foderet, så det føles friskt for koen. Når en foderblanding ligger urørt på foderbordet, genererer den varme og kommer til at minde om en slatten salat. Det er en trist omgang, men indskubberen sikrer, at der konstant er interessant for koen at gå til ved foderbordet. Det giver et højere foderoptag og en bedre udnyttelse af foderet, som gavner koen – og landmanden, siger Jørgen Philipsen.

Navigerer med kamera
Der findes flere automatiske foderindskubbere på markedet. En af dem er RoboPusher Nimbo fra Sveaverken i Sverige. Den navigerer ved hjælp af et indbygget kamera og magnetiske søm ved ladestationen samt for enden af foderbordet og giver med en bredde på 108 cm plads til anden trafik i stalden.

Foderindskubberen kan programmeres til at køre i faste intervaller og vender automatisk tilbage til ladestationen efter en afsluttet tur på foderbordet. Maskinen kan styres med en medfølgende fjernbetjening, der minder om en ”udvidet” nøgle til en personbil, og en app i mobiltelefonen.
– Møder foderindskubberen en forhindring, ændrer en indbygget sensor dens retning, siger Jørgen Philipsen og fortsætter:
– Er forhindringen den berømte ”knold på banen”, fx en inseminør, kan den indstilles til at køre en halv time senere, når han er færdig med sit arbejde. Ved et vedvarende stop sender den bud om hjælp til landmandens mobiltelefon, PC eller laptop. Indskubberens kamera sender direkte billeder fra stalden, så han kan styre maskinen uden om forhindringen. Med kameraet kan landmanden også tjekke, om alt er ok i besætningen.

 

Et lithiumbatteri på 48V sørger for strøm til op til 16 timers kørsel per dag, så maskinen kan skubbe foder ind til køerne om aftenen og om natten. Vel at mærke uden at forstyrre dyrene.
– Maskinen er lydløs og fræser ikke rundt på foderbordet som en anden Formel 1-racer, for dens topfart er 18 meter i minuttet, siger Jørgen Philipsen.

3 + img

Ah! Skønt at blive kløet på ryggen
Og så retter P. Lindbergs kvægspecialist blikket mod kobørster. Hvis deres stand ikke lige er blevet tjekket for nylig, er det en 
god idé at få det gjort. For hvis børsterne er slidt eller roterer skidt, kan det få følger for køerne, siger Jørgen Philipsen:
- En ”frisk” k
obørste med nye, kraftige og stive hår, der roterer optimalt, renser pelsen, giver god hudpleje og stimulerer blodcirkulationen. Det øger køernes velvære og mindsker stress, fordi børsten fjerner støv, skidt og utøj og dulmer hudsygdomme på koens ryg, skuldre og sider. Her er der mange nerveender, især på knoglerne i rygraden og ved haleroden, der kan blive irriteret af ”kriblekrable”, som klør på steder, koen ikke kan nå. Fordi kobørsten får en umiddelbar irritation til at forsvinde, er den med til at styrke dyret og øge dets ydelse og landmandens indtjening.

Tjek for hårtab

Kobørster har været et lovkrav i stalde siden 2010, og generelt anbefaler Jørgen Philipsen altså, at man undersøger, om ens kobørster kører, som de skal.

- Man kan også se, om børsterne lider af hårtab, som nogle af os mænd gør, og give lejerne et skud fedt, påpeger Jørgen Philipsen.

Skal man ud på markedet for kobørster, foreslår han, at man vælger den model, som bedst opfylder ens behov.

- Så kort kan det siges. Hvis man har ungdyr, kan man nøjes med en enkel model med et par stive koste, der børster dyret på ryggen og på siden. Gælder det malkekvæg, der giver penge, kan man gå op i en højere klasse, siger Jørgen Philipsen.

Blandt hans favoritter er HappyCow Maxiswing med en lodret børste, som roterer i stort set alle vinkler og kan nå næsten hele koens krop. Børsten kan indstilles til at køre fra 7,5 til 120 sekunder ad gangen. For hver rotation på 60 sekunder skifter børsten retning. Det sikrer et ensartet slid og længere levetid.
- Børsten aktiveres af en sensor, når koen går hen mod den. Da vi præsenterede børsten på et dyrskue, blev nogle af vores gæster overraskede, når den gik i gang på grund af dem. Men køerne vænner sig hurtigt til det, siger Jørgen Philipsen.

Hvor skal man så placere sine kobørster? Og hvor mange skal man have? En børste per 50 dyr er lovkravet, lyder svaret fra Jørgen Philipsen, som anbefaler en placering af børsterne, hvor der er trafik i stalden.
- Selv om det måske kan virke lidt ”øv” at skulle have en ekstra børste i en besætning med fx 110 køer, er det faktisk en fordel. For en ekstra børste vil give bedre plads til hudpleje for køer, som er et stykke nede i hierarkiet, forklarer Jørgen Philipsen.

Fem fordele ved kobørster

 

  • Naturlig hudpleje
  • Øget velvære
  • Forbedret dyrevelfærd
  • Mindsker stress hos det enkelte dyr
  • Styrker dyret

Fem fordele ved foderindskubber

 

  • Kan styres via app
  • Via maskinens kamera kan man se livebilleder af maskinens færden samt tjekke, om alt er ok hos køerne
  • Sparer tid og arbejdskraft
  • Altid adgang til frisk foder
  • Medvirker til øget foderoptag og derfor højere ydelse