Hesteejerens guide til valg af ATV

En større ATV med en motor på mere end 300 kubikcentimeter kan køre i alt terræn og trække tunge redskaber som en ridebaneplaner, en 400 liter vandvogn og en trailer til wrap- og rundballer.

 

Er du hesteejer og på udkig efter en ATV, er regel nummer et at vælge en kraftig model med en motor på mindst 300 kubikcentimeter, hvis du vil bruge ATV’en til andet end en lille trailer eller persontransport. Det siger Claus Fink, teknisk rådgiver og ATV-specialist hos, P. Lindberg,

 

– Så får du et stærkt arbejdsredskab, der kan køre i næsten alle slags terræn og trække flere hundrede kg. Det øger fleksibiliteten og kapaciteten til at udføre tunge opgaver som transport af vand, foder og bigballer eller at trække en ridebaneplaner gennem tungt, vådt sand og savsmuld.
Claus Fink påpeger desuden, at du med en større ATV også kan slå græs, siv, tidsler og buske med op til 1,5-2 centimeter tykke grene med en slagleklipper. Og bruger du en brakpudser med rotorknive, kan du få marken til at
 ligne græsplæne.
– Den slags opgaver er tunge og vil kunne overbelaste en mindre ATV og brænde dens kobling af, siger Claus Fink.

 

Som en tommelfingerregel kan en ATV trække sin tørvægt ganget med to. Altså kan en maskine, der vejer 300 kg, trække 600 kg med forbehold for underlaget. På asfalt kan du trække mere end ved offroadkørsel på fx en fugtig mark.

Spalte 1 + img

Mindre vedligehold
Et andet plus ved større ATV’er er, at de kan have servostyring og firehjulstræk, mens alle større maskiner har kardantræk. Modsat kædetræk kræver det ikke smøring og andet vedligehold og holder omtrent lige så længe som motoren.
– Kardantræk
 er en lidt dyrere kraftoverførsel, men det er uundværligt, når du bevæger dig uden for fast underlag, siger Claus Fink.
Han understreger, at man kan stadig få meget ud af en mindre ATV som hesteejer. Men man skal være indstillet på, at en ”fritids-ATV” med mindre end 300 kubikcentimeter har færre kræfter. Derfor kan den kun klare mindre bagmonterede redskaber og ikke køre med tung last.
– Som de store ATV’er har de mindre modeller kuglekobling og kan i princippet trække tungere redskaber og læs. Men koblingen vil tage skade af det seje træk ved lave omdrejninger, advarer Claus Fink.

 

Med rengøring holder ATV’en længere
Claus Finks råd er at holde sig til lettere opgaver med en mindre ATV. Det kan være at køre ud på marken med et læs hegnspæle og sætte dem op, at tjekke og reparere hegn, at slå græs og ukrudt med en buskrydder og opsamle det eller at rive gårdspladsen.
Men uanset om ATV’en er lille eller stor, skal den gøres ren efter brug, lige som hyppig smøring og overhold af vejledende serviceeftersyn er vigtigt.

 

– En ATV udsættes for langt hårdere forhold end en personbil. Det kan man have en tendens til at overse. Kører du i tørt terræn om sommeren, sætter der sig masser af støv og sand i maskinen, mens kørsel om foråret, efteråret og våde vintre efterlader mudder og pløre. Får man det spulet væk, holder ATV’en længere. Og så er det selvfølgelig en god idé altid at parkere ATV’en i en lade eller et maskinhus, så den ikke udsættes for barske vejrforhold, forklarer Claus Fink.
 

Han understreger, at man skal se sig godt for, hvis man vil købe en brugt ATV.
Den kan se pæn ud, men have skader, som ikke kan ses, for eksempel på grund af manglende servicering. Og ofte er der ingen garanti på brugte påpeger Claus Fink.

 

3 + img

Undgå registreringsafgiften
Uden nummerplader må en ATV kun køre på privat grund. Har du brug for at køre på offentlig vej – fx til en mark et stykke fra ens ejendom – kan P. Lindberg sørge for registrering og tilmelding til forsikring ved køb af en ny ATV, siger Claus Fink og tilføjer:

 

– Hvis du har et CVR-nummer og er registreret med drift af landbrug, skovdrift eller gartneri, kan du få ATV’en registreret som en traktor og undgå at skulle betale registreringsafgift og vægtafgift.
Som privat, eller erhvervsdrivende med et CVR-nummer, der ikke er landbrug, gartneri eller skovdrift, kan en ATV også registreres uden afgift som godstransport. Den årlige vægtafgift på 300-400 kroner er der dog ingen vej uden om.

Én maskine – mange redskaber
Som eksempel på et redskab, der kræver en større ATV, peger Claus Fink på en ridebaneplaner. Her fremhæver han en model med en arbejdsbredde på 185 centimeter, todelt bagskær og 12 fjedertænder. De kan justeres i højden og udjævne dybe hovslag samt rippe grundigt op i klumper af tungt sand og savsmuld.
– Ridebaneplaneren har en tromle i galvaniseret stål, som kan sænkes ned og give banen den sidste finish efter planeringen, siger Claus Fink.
Har man marktrug i folde uden vandtilførsel, anbefaler han en 400-liters vandtank på en galvaniseret ramme, der kan trækkes af en ATV med over 300 kubikcentimeter. Sådan en maskine kan også magte en boogietrailer med offroad-dæk til wrap- og rundballer med 1.000 kg lasteevne, balletang, spil og tipfunktion med fjernbetjening.
– Med en trailer til wrap- og rundballer undgår du tunge løft og rygskader, fordi ballerne kan læsses af og på traileren med det elektriske spil, når der skal køres hø ud til dyrene, forklarer Claus Fink.
Har man brug for en trailer til kørsel i hårdt terræn, foreslår han en solid model med offroad-dæk, høj lasteevne og hydraulisk tip. Tip-funktionen, i en manuel udgave, kan også fås på mindre trailere, der er ideelle til småjobs i marken.

 

En hestepæreopsamler er også et godt markredskab, der kan trækkes af en ATV, påpeger Claus Fink:
– Opsamlingen af hestepærer forhindrer døde pletter i græsset og mindsker risikoen for spredning af orm og andre sygdomme til gavn for dyrene.

Fem hurtige om ATV’er

  • Mindre maskiner har ofte kædetræk og kun et gear frem og et bakgear.
  • Større maskiner har to gear frem (højt og lavt gear), kardantræk og kan have firehjulstræk og servostyring.
  • En del større modeller har CVT-automatgear.
  • Husk hyppig rengøring og smøring.
  • Overhold vejledende eftersyn.

ATV’er kan bruges til (næsten) alt

  • Persontransport.
  • Kørsel i næsten alle slags terræn.
  • Hegning.
  • Brakpudsning af græsmarker og enge.
  • Planering af ridebaner.
  • Transport af vand, wrap- og rundballer.
  • Kørsel på skovveje.